A Gyarmat élt és élni fog

Fehérgyarmat – Az még bizonytalan, melyik osztályban folytathatja a csapat, az viszont biztos: Falcsik Miklós lesz az edző.

Alakuljon bárhogy a Fehérgyarmat sorsa, a búcsú egyáltalán nem végleges...

Rossz vicc? Nem. Szomorú valóság. A Fehérgyarmat férfi kézilabdacsapata – papíron – kipottyant az NB II-ből, holott ez még alig néhány hete is elképzelhetetlennek tűnt.

Ekkor már sejthető volt

A szatmáriak azonban a tizedik helyen ragadtak, így bekövetkezett a legrosszabb: a Bőcs, Mátészalka, Hajdúböszörmény trióval egyetemben búcsúra kényszerülnek. A sportág keleti fellegváráról beszélünk, amely néhány éve az NB I. B-ben is nagyot alakított, majd anyagi okok miatt „tolatott vissza” a harmadik vonalba. Más kérdés, hogy az utóbbi esztendők bajnoki átszervezései, a borítékolható visszalépések miatt él a remény, hogy a Gyarmat „visszamarad”, mindazonáltal történjék bármi, az élet nem áll meg…

– Tavaly nyáron különböző okok miatt nem sikerült a bajnoki felkészülés, mindemellett az erősítési terveink sem úgy alakultak, ahogy azt szerettük volna – ásta bele magát az eseményekbe Tankóczi Gyula, a fehérgyarmati egyesület elnöke. – Annak ellenére, hogy kedvezőnek tűnt az őszi sorsolásunk, egy-két váratlan hazai vereség keresztülhúzta számításainkat; ekkor már sejthető volt, hogy bajba kerülhetünk.

Indokoltnak látott váltás

– Indokoltnak láttuk az edzőváltást: Csapos Jánossalközös megegyezéssel váltunk el, nagy reményeket fűztünk a nagybányai Gherman Christianérkezéséhez, ami beigazolódott, mert jó minőségű munkát végeztünk a télen, a tavaszi rajt előtti tornánkon pedig biztató formát mutatott a csapat. Sajnos, két kulcs­ember súlyos sérülése betette a kaput, a szűk létszám következtében esélyünk sem mutatkozott őket pótolni. A legnagyobb traumát pedig az okozta, hogy a mátészalkai meccs előtt edzőnk üzenetet küldött: családi okokra hivatkozva nem tud tovább dolgozni Fehérgyarmaton.

– Ezt már képtelen volt kivédeni a csapat. Török Péterrel – aki a juniorokat is irányítja – a kispadon folytattuk, az idény hajrájában egyébként is furcsán alakuló eredmények hatására pedig nem maradt reális sansz arra, hogy elkerüljük a kiesést. Adódik az ilyenkor szokásos kérdés: hogyan tovább?

Nos, bár egyelőre bizonytalan, milyen sorsot szán az élet a szatmári egyletnek, az máris eldőlt, a Mátészalkától elköszönő, Fehérgyarmathoz ezer szállal kötődő Falcsik Miklós lesz a tréner.

Új edző, új alapok

– Függetlenül attól, hogy végleg kiesünk, vagy sem, új alapokra helyezzük a felnőttcsapattal kapcsolatos munkát – taglalta Tankóczi Gyula. – Új edzővel, új játékosokkal úgy készülünk, mintha az NB II-ben szerepelnénk. Ha a legrosszabb verzió következik be, és csak a megyei bajnokságban indulhatunk, akkor pedig a lehető legrövidebb időn belül szeretnénk visszatérni az enbé kettőbe.

KM-KT

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.